Ljuva naturtider

Naturen är så vacker just nu att jag blir alldeles lycklig! Jag fullkomligt älskar den här tiden.

Äppelträdet utanför mitt fönster.

Trädet bara en liten bit ifrån.

Grannens maskrosor.

Och älskade Syréner. Äntligen.

Gud. Vilken tacksamhet att få uppleva naturens sköna under.

25.05.2013 kl. 20:23

Fredagsmys

Efter en intensiv skolvecka var jag väldigt glad åt att fredagen kom så jag kunde umgås med mina tre favoritkillar i hela Töreboda - Kalle, Adam och Robin.

Vi åt och hade trevligt på Mandys Diner. Veganburgaren där är fantastisk!

På hemvägen passade Kalle på att posa lite framför byns bästa butik - Netto.

Jag tycker väldigt mycket om Töreboda. Det har det här året lärt mig.

25.05.2013 kl. 20:18

Torsdagens Runda Brudbukett

Under torsdagens repetition av brudbinderi plockade jag fram mitt Ladyhandtag och började skapa en rundbunden brudbukett. Tanken var att vi skulle öva oss på att göra en målinriktad bukett till en tänkt person, finna idéer genom färg och form, göra en ekonomisk beräkning och en skiss innan start, göra en beskrivning på vilken stilart och vilka tekniker man använt sig av och förstås - göra en beskrivning på vilka blommor man valt och hur de ska prepareras.

 

Så det blev en hel del skissande och ekonomisk beräkning. Min bukett skulle kosta 1200 kr att köpa med alla blommor och allt material inkluderat och arbetet såklart.

När väl själva skissen var klar satte jag igång med skapandet. Dock hade jag problem med mitt material och färgerna på blommorna. Halvvägs ändrade jag mig och bytte ut en del av blommorna.

Liljorna fick ge plats åt Ranunklar istället. Tyvärr hann jag inte göra klart min bukett. Jag visar här processen så långt jag kom!

Nästa vecka är det tuffa examensprov som gäller . . .

25.05.2013 kl. 19:16

Onsdagens droppformade brudbukett

I onsdags gjorde jag klart den droppformade brudbuketten jag hade påbörjat på tisdagen. Så här blev den!

I princip var det bara lite piffning kvar och isättning av texasgräs. Det gjorde sig väldigt bra denna gång - mitt texasgräs.

 

 

 

24.05.2013 kl. 17:04

Dagens Brudhandtag

Sista veckan innan examensproven. Vi repeterar Brudbinderi. Idag gjorde vi brudbukettshandtag och började på en droppformad brudbukett.

Dagens första brudhandtag. En ladynett (till den droppformade buketten).

Dagens andra brudhandtag. En lady. Till en rundbunden bukett vi ska börja skapa imorgon.

Starten på min droppformade brudbukett. Det gröna materialet lägger som vanligt grunden och formen. Kallorna börjar på långa linjen som går rakt igenom arbetet (även kallad tuppkammen).

Rosorna tar över rodret och följer Kallornas spår - sick sack och så småningom stegrande, för att sedan följa den yttre grundformen.

Här vävs även Liljor in, som utfyllnad och smyckning, buketten börjar se färdig ut men än är den inte riktigt klar. Fortsättning följer imorgon!

21.05.2013 kl. 21:29

Begravningskrans

Under torsdagen kom våra flitigt använda mosskransar fram igen. Det var dags att göra en dekorativ begravningskrans.

Även här har jag försökt följa arbetet steg för steg med hjälp av kameran. Till kransar är det en oasis garnett som gäller. Man blötlägger oasisen som vanligt innan man spänner fast den tillsammans med garnetten i kransen, med tjock ståltråd. Sedan tar man fram sitt gröna material och lägger grunden och täcker oasisen.

Långa linjen introduceras i arbetsförloppet! I mitt fall har jag byggt den med rosa rosor som placeras sick-sack.

Vidare till centrallinjen och utfyllnadsmaterial, sluttampen närmar sig!

Färdigt resultat! Tack vare att mina rosa rosor tog slut en eller två stjälkar för tidigt, så fick liljorna hoppa in med en räddande hand. Och tur var väl det, för jag tyckte dom gjorde sig väldigt vackra tillsammans med resterande växter.

Den klara kransen fick sig även ett par välskrivna begravningsband. Här är dom band jag skrev i måndags.

 

16.05.2013 kl. 21:23

Stående Begravningsdekoration

Förutom ett par liggade begravningsbuketter hann jag dessutom göra en stående begravningsdekoration på onsdagen. Jag har fotograferat processen från början till slut:

Jag börjar med att blötlägga en oasis petit. Sedan "bygger" jag en grund av grönt i den form jag vill att min dekoration ska ha som botten. Araliabladen täcker bra och är fina, poppel och läderblad är också välkomna.

Här placerar jag ut mina långa mittblommor - Rävsvans och Riddarsporre. Dekorerar med brudslöja och börjar sätta rosa rosor längs den långa linjen.

Efter ett tag har jag byggt ut min långa linje, satt nejlikor i centrallinjen och placerat ett blickfång - täckt oasisen och nu så, är dekorationen så gott som klar!

 

 

16.05.2013 kl. 21:20

Liggande Begravningsbukett

I onsdags repeterade vi liggade begravningsbuketter. Något vi inte gjort sen i höstas! Man kan tänka sig att en liggande bukett inte ska vara något svårt att göra - men det är det! Knepet heter mellanstick. Man måste använda väldigt mycket mellanstick (dvs. grönt material, utfyllnadsmaterial) för att bygga volym. Till det ska alla stjälkarna förstås ligga i spiral och alla blommor vara snyggt placerade. Så att blommorna glider och vänsterhanden börjar värka är givet.

Men tji den som ger sig! Det är bara till att stå och mala, bukett efter bukett tills det vill sig någorlunda väl.

16.05.2013 kl. 21:15

Textning

Nu är det bara ett fåtal veckor kvar av utbildningen och vi ägnar veckorna innan examensproven åt repetition. Efter en långhelg med kristi himmelsfärd, klassfest, Stockholmstripp och Bruce Springsteen-konsert väntade skolan med begravningsbinderier och textning av begravningsband!

Vi har vid ett par tillfällen övat oss på textning och idag var det så dags att applicera våra kunskaper direkt på begravningsband. Vi fick välja "hälsningsfras" utifrån vår egen fantasi (jag valde "vila i frid älskling") och även lägga till familjemedlemmar eller de namn som hälsningen kom ifrån.

Paul, Ulla och Silvio var de namn som fick pryda mitt ena band. Inte alldeles enkelt få till bokstäverna i samma stuk eller samma lutning och att skriva på bandet gör att pennan glider en aning - men övning ger ju som bekant färdighet och någorlunda bra blev det så småningom!

14.05.2013 kl. 21:53

Eldstjärna

 

- Hyllning till livet den nionde maj -

10.05.2013 kl. 14:16

Fler Kransar

Det blev fler kransar gjorda i veckan! Dessa kransar är liggande (eller stående, hur man nu vill se det) och ska alltså inte hängas upp.

Mosskrans i Formal Linjär stil.

Mosskrans i Vegetativ stil

10.05.2013 kl. 13:32

Mosskrans (formal-linjär)

Dagens lektioner ägnades åt mosskransar i formal linjär stil! Vi fick klä varsin halmkrans med först kransvlieseline och sedan mossa. Därefter fick vi fria händer att dekorera som vi ville - men inom ramarna för formal linjär stil förstås. Jag valde att jobba med knoppande grenar och skog som inspiration, orange Freesia som blickfång och hjärtvikt Aspidistra (á la Frankrike).

Eftersom vädret var helt fantastiskt flyttade vi ut våra kransar för redovisning och genomgång av dom i den strålande solen.

Här står alla 13 kransar! Redo för att bli analyserade och bedömda.

Dagens trevliga och soliga redovisningsplats! Härligt!

07.05.2013 kl. 21:59

Liseberg

Äntligen blev det fredag och dags för grupp nummer 1 att åka till Trädgårdsdagarna på Liseberg! Klockan 06:50 samlades jag, Siv, AnnSophie, Lovisa, vår lärare Fredrik och Lisa (som i vanliga fall jobbar på expeditionen) vid den packade minibussen

som såg ut såhär när allt var inskuffat! Trångt och gott vart det, med blommor och krukor vid sätena och Sivan satt inklämd bakom en säck med fleecetröjor! Dagen började redan bli roande.

 

Eftersom både jag och AnnSophie älskar Johan Glans ståuppkomik var det givet att han fick underhålla oss på vägen!

Framme i Göteborg och Liseberg, efter lite krångel med vakterna (vi fick inte köra in med minibussen på området, då vi var något sena) - var det bara att lasta över allt på lånade vagnar som vi drog fram till vårt tält. Sen var det bara att ställa iordning allt.

Siv och AnnSophie gör tummen upp!

Lovisa var våran "Sibylla" (tydligen var det vanligt med Sibyllor på Liseberg år 1923 när nöjesparken öppnades) iklädd blomsterprydd klänning, blomsterhatt och blomsterkorg.

Sibyllan lockade folk i mängder och det togs massa foton! Ur korgen delade hon ut horoskop. Här står hon just i färd med att dela ut en hint om framtiden åt en nyfiken kvinna.

Vi spenderade hela dagen på Liseberg. Jag passade på att ta en kort paus och ge mig ut på stan en vända.

Passerade vackra, fantastiska statyer och insåg att det måste varit närmare tio år sedan jag var i Göteborg senast.

 

18:00 slog vi igen tältet och packade för hemfärd. Då hade Siv, AnnSophie och jag skrattat oss igenom dagen. Herregud vad roligt vi hade det! Bussresan hem följde i samma sköna anda och jag var precis loj och lycklig när jag väl kom hem!

05.05.2013 kl. 17:49

Skolans Fårutsläpp

Förutom att vi jobbade på med våra Lisebergsgrejer var vi även med och tittade på skolans fårutsläpp.

05.05.2013 kl. 14:47

Inför Trädgårdsdagarna på Liseberg x 3

På Torsdagen var det dags att ta fram limpistolerna och börja limma på blommor på våra korgar. Självklart var det vackraste Krysantemum vi jobbade med!

AnnSophie och jag blomstersmyckade varsin korg! Som vanligt hade vi superkul och skrattade mycket under arbetets gång.

Min korg.

Så här såg det ut i korridoren! Ulrica och Susanne grejade med varsin "trädgårdsinspirerad" dekoration.

05.05.2013 kl. 14:21
 
Den 22:a augusti 2012 flyttade jag in i min lilla etta i Töreboda. Samma dag började jag på Sötåsenskolans Floristutbildning.
 
Det här är min blogg om blommor, binderier, elbilar och allt annat som kan hända när man pluggar till florist.

Senaste kommentarer

15.04, 15:06Stående Begravningsdekoration av Ulrika
23.01, 08:48Trams i Töreboda av Fredrika
ChrysanthemumSupernova